Heeft u vragen bel: 010-4180248
 

NIEUWS

10 juli 2023

Woningmarkt krabbelt op

Ondanks een dreigende recessie zit er weer beweging in de woningmarkt. In het tweede kwartaal 2023 werden er 20% meer woningen verkocht dan in het eerste kwartaal. De mediane verkoopprijs bij bestaande bouw steeg met 2,8%. Het aantal te koop staande nieuwbouwwoningen steeg naar het hoogste punt in acht jaar.

In de NVM-woningmarktcijfers en -analyse van NVM-dochter Brainbay over het tweede kwartaal is te zien dat er duidelijk weer beweging zit in de woningmarkt. Zowel bij bestaande bouw als nieuwbouw. Er werden 29% meer woningen te koop gezet dan in het eerste kwartaal. Wel is door de vele transacties in het tweede kwartaal de keuze voor consumenten afgenomen. De krapte op de koopwoningmarkt neemt daarmee weer wat toe.

Veel meer nieuwbouw in aanbod
Ook de nieuwbouwmarkt vertoont ook – ondanks alle malaise – meer dynamiek. Het vertrouwen van de verkoopbaarheid van nieuwbouw groeide weer. In het afgelopen kwartaal zijn ruim 4.500 nieuwbouwwoningen en kavels verkocht, een toename van 12% ten opzichte van een kwartaal eerder. Het aanbod van nieuwbouwwoningen ligt dit kwartaal op 20.000 woningen, 16% meer dan vorig kwartaal grootste aantal sinds 2015. De mediane verkoopprijs van een nieuwbouwwoning ligt wel 1,2% lager dan in het eerste kwartaal: €468.000 euro.

Lana Gerssen, makelaar en voorzitter NVM-vakgroep Wonen is blij, ook omdat in de lagere prijsklassen het aanbod toeneemt. Zo nam het aantal hypotheekaanvragen van starters toe, bleek eerder deze week. Maar Gerssen benadrukt dat de woningmarkt nog niet in balans is. “Verre van dat zelfs. De krapte-indicator is dit kwartaal weer wat gedaald. De vraag is nog steeds duidelijk groter dan het aanbod.”

Overzicht transacties bestaande woningbouw
• NVM-makelaars verkochten in het tweede kwartaal ruim 34.000 woningen. Dit is met een plus van 20% een sterke toename vergeleken met het eerste kwartaal. Ten opzichte van een jaar geleden is het 5% minder.
• De transactieprijs ligt in het tweede kwartaal 2,8% hoger dan in het eerste kwartaal.
• De mediane transactieprijs komt daarmee in het tweede kwartaal 2023 uit op €410.000.

Bron: VastgoedActueel
17 januari 2023

Huizenprijzen met ruim 6 procent gedaald in 2022: ‘Dit markeert een omslagpunt’

De huizenprijzen zijn in 2022 met 6,4 procent gedaald naar gemiddeld 407.000 euro. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM, die ziet dat kopers meer keuze en kansen krijgen. ,,De markt komt in wat rustiger vaarwater.”
Met die daling zijn de prijzen voor het eerst in negen jaar gedaald. ,,Een omslagpunt ten opzichte van 2021, toen de prijs met zo'n 20 procent op jaarbasis steeg’’, aldus de NVM bij de presentatie van de cijfers van het vierde kwartaal van afgelopen jaar.
In dat kwartaal daalden de prijzen met 3,7 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. Toen sprak NVM van de grootste daling ooit (-5,8 procent). Voor een tussenwoning telden kopers in de laatste drie maanden van 2022 gemiddeld 367.000 euro neer. Bij een hoekwoning ging het om 396.000 euro, bij een appartement om 345.000 euro. Een twee-onder-een-kap kostte gemiddeld 438.000 euro en een vrijstaand huis 605.000 euro.

Niet alleen de prijzen zijn gedaald, ook het aantal verkochte woningen is teruggelopen. Het ging in oktober, november en december om 32.500 woningen, 8 procent minder dan een jaar geleden. Ook zijn er meer huizen te koop gezet: 41.700, een stijging van 14 procent. Ook duurt het wat langer voordat een huis verkocht is. In het vierde kwartaal 2022 is een woning na gemiddeld 30 dagen verkocht, 3 dagen langer dan in het derde kwartaal.

Minder hoge prijzen en er zijn meer huizen en langer te koop. ,,Het vierde kwartaal was vriendelijker voor de woningkoper", zegt NVM-bestuurder Lana Gerssen dan ook. ,,De extreem verhitte markt lijkt daarmee achter ons te liggen, al maak ik me wel zorgen over de betaalbaarheid gezien de gestegen hypotheekrente.” Die is in een jaar tijd gestegen van ongeveer 1 procent naar 4 procent, waardoor kopers minder kunnen lenen voor hun hypotheek.

Er zijn meer zorgen. Gerssen: ,,De keuzes voor de woningkoper verruimen, maar we zijn er nog niet. De bevolking groeit door en daarmee ook de vraag naar woningen. De ontwikkeling van het aanbod kan dat niet bijbenen en schiet nog steeds tekort. Mijn zorg blijft dat we de woningvraag niet aankunnen als het aanbod niet serieus toeneemt.”

Bron: AD

27 december 2022

Duurzame woningen presteren beter door energiecrisis in veranderende woningmarkt.


Woningen met een groen energielabel doen het in de huidige woningmarkt beter dan woningen met een minder groen label. Door de hard gestegen energielasten hebben ‘groene’ woningen een duidelijk voordeel. Zo is de woningwaarde van een duurzame woning ten opzichte van een minder duurzame woning hoger en neemt het verschil alleen maar verder toe. Makelaars merken dat door de oorlog en de energiecrisis het energielabel van een woning steeds belangrijker wordt, en dat er meer vraag is naar energiezuinige huizen.

In een markt waarin het aanbod toeneemt en de concurrentie tussen huizenverkopers groter wordt, kan een goed energielabel het verschil maken. De verkoopaantallen van groene woningen lopen minder hard terug, de prijzen dalen minder hard, ze verkopen sneller en er wordt vaker en meer boven de vraagprijs betaald. Dit blijkt uit de analyse die NVM-dochter brainbay heeft uitgevoerd van woningen met een label volgens de nieuwe, uitgebreide berekeningsmethode. Deze methode is verplicht voor particuliere woningen vanaf 2021.

Verschil in woningwaarde tussen duurzaam en minder duurzaam is groot
In juli 2022 heeft brainbay onderzoek naar buiten gebracht dat hoe duurzamer de woning is, hoe hoger de woningwaarde. Bij elke stap naar een beter energielabel, leidt dat tot een hogere woningwaarde. Brainbay heeft deze analyse opnieuw uitgevoerd, waarbij de methodiek is aangescherpt door de analyse te baseren op transacties die gelinkt zijn aan een NTA8800 energie-inspectie[1]. Voor het eerst kan zo het onderscheid worden gemaakt tussen woningen met een label A en de categorie met een nog beter label, de A+ gelabelde woningen.

De meerwaarde tussen de verschillende energielabels is alleen maar groter geworden vergeleken met de analyse in juli. Een woning met label C brengt (op dit moment verkocht) gemiddeld 11,6% meer op dan een vergelijkbare woning met een label G. Met de huidige gemiddelde woningprijs kan het dan gaan om bijna 50 duizend euro.

[1] Bij de vorige analyse in juli 2022 waren de labels gebaseerd op de input van de makelaar. Dit kwartaal richt de analyse zich op woningen met een label volgens de nieuwe, uitgebreide berekeningsmethode NTA8800 voor het bepalen van een energielabel. Deze methode is verplicht voor particuliere huizen vanaf 2021. Van deze transacties is het energielabel dus zeer accuraat bepaald, waardoor de resultaten nauwkeuriger zijn. https://www.nen.nl/nta-8800-2022-nl-290717

Bron NVM

8 april 2022


Huizenprijzen voor het eerst sinds 2019 gedaald?

In de eerste 3 maanden van 2022 is de gemiddelde prijs van een bestaande koopwoning in Nederland met 2,1% gedaald t.o.v. het laatste kwartaal van 2021. Dit is opmerkelijk, want sinds begin 2019 is een daling in de prijs van kwartaal op kwartaal niet meer voorgekomen. Nog steeds liggen de huizenprijzen hoger dan in het eerste kwartaal vorig jaar, maar het verschil is een stuk kleiner dan in de perioden hiervoor. T.o.v. van vorig jaar zijn de prijzen in het afgelopen kwartaal gemiddeld met 13,7% gestegen, eerder was dit 20% of zelfs hoger. Er stonden eind maart ook meer huizen te koop dan eind vorig jaar. Het is niet bekend of deze trend zich doorzet in het komende kwartaal.''

Wat betekent dit voor u?

Dit alles betekent dat er mogelijk ook iets veranderd is in de waarde van de woning die u wilt kopen of verkopen. Meer weten over woningwaarde of de waarde van een woning checken? Bel of e-mail ons voor meer informatie!



De prijs van een bestaande koopwoning lag vorige maand op het hoogste niveau ooit. De gemiddelde verkoopprijs kwam uit op 333.000 euro, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster maandag.

"De gemiddelde huizenprijs was niet eerder zo hoog", zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS maandag tegen NU.nl. Het vorige record stamde uit mei 2018.

Afgelopen maand lagen de prijzen van koopwoningen 7,7 procent hoger dan in mei vorig jaar. "Deze prijsstijging is groter dan in de voorgaande maanden", constateren het CBS en het Kadaster op basis van onderzoek naar de prijsontwikkeling van koopwoningen.

Na een piek in augustus 2008 gingen de huizenprijzen gestaag omlaag tot een dieptepunt in juni 2013. "Sindsdien is er sprake van een stijgende trend", aldus het CBS. In mei 2018 kwamen de prijzen voor het eerst weer boven de piek van tien jaar eerder uit. "In mei 2020 bereikten ze het hoogste niveau ooit", aldus van Mulligen.

Vergeleken met het dal van medio 2013 zijn huizen nu bijna 50 procent duurder.

Effecten crisis nog niet of nauwelijks zichtbaar
In de afgelopen maand zijn bijna 7 procent minder huizen van eigenaar gewisseld dan in mei vorig jaar. "In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn 88.780 woningen gewisseld van eigenaar, ruim 5 procent meer dan in dezelfde periode van 2019."

Het CBS en het Kadaster kijken naar de verkoopprijzen van al bestaande koopwoningen en baseren zich op de transacties bij de notaris. Daardoor zijn volgens het CBS eventuele effecten van de coronacrisis niet of nauwelijks zichtbaar. "De koopovereenkomsten zijn vermoedelijk nog grotendeels voor het uitbreken van de crisis in Nederland afgesloten."
16 maart 2020


Geachte lezer,


Inzake het Coronavirus het volgende.


Wij houden ons aan de richtlijnen van het RIVM en de Rijksoverheid:


Voorlopig laten wij reeds geplande afspraken doorgaan en nemen hierbij wel de richtlijnen van het RIVM in acht door geen handen te schudden, tussendoor regelmatig handen te wassen en te hoesten in de elleboog.


Bent u niet fit en/of bent u verkouden? Dan verzoeken wij u beleefd verstandig te zijn, thuis te blijven en de afspraak voor een geplande bezichtiging, verkoopgesprek, taxatie of tekenen van een koopakte uit te stellen. Ook zijn er oplossingen om zaken vanuit huis af te handelen, of zaken te overleggen op afstand via moderne communicatiemiddelen.


Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn, zullen wij die met u delen.


Gezondheid gaat vóor alles!
2 maart 2020


In een krappe huizenmarkt moet je slim kunnen handelen. Kies daarom voor een NVM-aankoopmakelaar, die vergroot je kans op succes, helpt je bij het vinden van je ideale huis, de bezichtiging en het doen van het juiste bod.
Een NVM-aankoopmakelaar ontzorgt je tijdens het hele aankoopproces. Je wordt geholpen tijdens alle stappen van het aankopen van een woning. En daar komt meer bij kijken dan in je in eerste instantie verwacht.

Zo krijg je o.a. te maken met een onderzoeksplicht, de juridische rompslomp, energielabel, een bouwkundige keuring en bij appartementen met een VvE.

Met een NVM-aankoopmakelaar heb je een ervaren deskundige die volledig jouw belang dient. Vraag vrijblijvend een gesprek aan bij een NVM-aankoopmakelaar.

U kunt het aankoopproces van begin tot einde laten regelen of u kiest om bepaalde delen aan een aankoopmakelaar uit te besteden.

Waarom een NVM-aankoopmakelaar?
• Dankzij de NVM-data en jarenlange ervaring van de NVM-aankoopmakelaar weet je de reële waarde van het huis.
• Je wordt geattendeerd op verborgen gebreken en noodzakelijke reparaties.
• Je wordt ontzorgd van aktes, juridische documenten en onderhoudsplannen.
• Hij kent de lokale woningmarkt als geen ander en heeft snel zicht op nieuwe woningen die op de markt komen.
• De NVM-aankoopmakelaar geeft je advies en heeft een netwerk beschikbaar om zaken snel te regelen.
• De NVM-aankoopmakelaar haalt de emotie weg en zorgt dat je je hoofd koel houdt

Oktober 2019

De lage hypotheekrente zorgt voor een impuls in de woningverkoop. In plaats van de eerder verwachte vijf procentsdaling, verwachten analisten van ABN Amro nu een stabilisatie van de verkoop van huizen.

Lage rente jaagt woningmarkt weer aan!

De betaalbaarheid van koophuizen neemt toe door de lage kosten voor hypotheken. Tegelijkertijd is er nog steeds een groot tekort aan woningen, wat de woningprijzen verder omhoog stuwt. Dat staat in de woningmarktmonitor van ABN Amro.

Verder is er onzekerheid over de gevolgen van het stikstofbesluit voor de woningbouw. ‘De regering heeft op Prinsjesdag aangekondigd geld uit te trekken voor de bouw van nieuwe woningen. Maar of dit volstaat om de doelstelling van 75.000 woningen per jaar te behalen, valt te bezien’, stelt Philip Bokeloh, econoom bij ABN Amro. ‘Zeker als vanwege het stikstofbesluit de woningbouw achterblijft, zal de doorstroming verder onder druk komen en zullen er minder transacties zijn. Daarnaast zouden de prijsstijgingen door de toenemende woningkrapte hoger kunnen uitvallen dan nu geraamd.’

Regionale verschillen
De regionale verschillen blijven groot. Een woning in de provincie Groningen is met 213.000 euro beduidend goedkoper dan een woning in Noord-Holland, waar de gemiddelde koopsom op 388.000 euro ligt. Dat het prijspeil in de Randstad harder is gestegen, komt vooral door de aanhoudend sterke prijsstijgingen in de grote steden. Dat verschil in prijsstijging wordt overigens wel steeds kleiner: opvallend is dat de prijsstijging in Amsterdam inmiddels zelfs onder het landelijk gemiddelde ligt.

Krapte blijft
Al met al blijft de woningmarkt erg krap. De voorraad woningen te koop blijft slinken, zij het minder hard dan voorheen. Een groot deel van het aanbod bestaat uit woningen in het hogere prijssegment. De gemiddelde vraagprijs lag in augustus op EUR 418.000. Voor alleenstaande woningzoekers met een modaal inkomen zijn er nauwelijks koopwoningen beschikbaar. Er is dus nieuwbouw nodig, maar vooralsnog komt die niet goed van de grond. Na de stikstofuitspraak van de Raad van State in mei dreigen bouwprojecten zelfs nog meer vertraging op te lopen en mogelijk zelfs geschrapt te worden. Het is daarom ongewis of de maatregelen die het kabinet op Prinsjesdag aankondigde om de woningbouw te stimuleren, daadwerkelijk effect zullen sorteren.

Bron: vastgoedmarkt.nl
Juli 2019

De woningmarkt is in het tweede kwartaal van 2019 verder afgekoeld. De huizenprijzen stijgen minder hard en het woningaanbod is toegenomen. Dat schrijft de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag bij de publicatie van de woningmarktcijfers over het tweede kwartaal.

Het aantal verkochte woningen is in het tweede kwartaal iets toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat is voor het eerst in twee jaar.

In totaal wisselden een krappe 39.200 woningen van eigenaar bij NVM-makelaars, goed voor een stijging van 1,8 procent in vergelijking met een jaar eerder. Het is voor het eerst in twee jaar dat het aantal verkochte woningen stijgt. De gemiddelde verkoopprijs is nu 308.000 euro, 7,4 procent hoger dan vorig jaar.

De NVM ziet vooral een stijging in de prijsklasse tussen 300.000 en 750.000 euro. In deze klassen zijn er 20 procent meer woningen verkocht dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

In de hoofdstad is de gemiddelde verkoopprijs gedaald met 4 procent. Dat komt volgens de NVM niet doordat de woningen in waarde zijn gedaald, maar doordat er vooral woningen buiten de ring zijn verkocht, waar de prijzen een stuk lager liggen.

Juist minder nieuwbouw verkocht
In tegenstelling tot het aantal bestaande woningen is het aantal nieuwbouwwoningen dat is verkocht juist gedaald, met 13 procent. NVM-voorzitter Ger Jaarsma wijt de daling aan de hoge prijzen.

De prijs voor een gemiddelde nieuwbouwwoning steeg naar 387 duizend euro; een toename van 17 procent: "De gemiddelde nieuwbouwwoning is al twee kwartalen op rij 80.000 euro duurder dan een gemiddelde bestaande woning en dat is echt een probleem", aldus Jaarsma.

Die prijzen zijn volgens hem op hun beurt weer het gevolg van hoge personeels-, bouw- en grondkosten, plus beleidsmaatregelen zoals gasloos bouwen. “Het stapelen van overheidsbeleid werkt prijsopdrijvend en daarmee averechts voor de woningmarkt.”

Bron: nu.nl, NVM
Juni 2019

ROTTERDAMSE WONINGMARKT NAAR EEN NIEUW EVENWICHT.

Hoewel de huizenprijzen in Rotterdam sterk zijn gestegen, is van een zeepbel geen sprake. De stad is populairder dan ooit en de woningmarkt voegt zich naar deze nieuwe realiteit.
De staat van de Rotterdamse woningmarkt is een afgeleide van economische en demografische ontwikkeling. Het geeft de aantrekkelijkheid van Rotterdam als vestigingslocatie aan, in termen van werkgelegenheid, verblijfskwaliteit en betaalbaarheid van wonen. Volgens Harvard econoom Edward Glaeser is sprake van balans tussen deze factoren. Steden waar woninglasten hoog zijn, geven hier aantrekkelijke lonen of prettige leefomstandigheden voor terug. Stevige woningprijsontwikkeling in Rotterdam is daarmee logisch: de economie groeit, de stad is aantrekkelijker: daaraan hangt een prijskaartje.

PIEK IN ROTTERDAMSE WONINGPRIJZEN?

In 2017 stegen transactieprijzen in Rotterdam gemiddeld met 40.000 euro per woning. Ook in 2018 zette de stijging door, naar een (voorlopig) hoogtepunt boven het niveau van de vorige piek in 2008. Er zijn wel tekenen dat de groei afneemt, al is een nieuwe crisis nog niet te verwachten. Van structurele vraaguitval is geen sprake en de verhouding prijs-inkomen is veel gunstiger dan in 2008, alsmede de kredietwaardigheid van afgesloten leningen. De krappe huurmarkt maakt kopen relatief aantrekkelijk, zeker in combinatie met de lage rentestand. Binnenstedelijk wonen in Rotterdam is populairder dan voorheen, waarbij de woningmarkt meer in de pas loopt met de andere drie grote steden. Dit betekent niet dat er in Rotterdam binnenkort ‘Amsterdamse prijzen’ worden betaald, maar dat de Rotterdamse woningmarkt een fundamenteel andere trend lijkt te hebben ingezet, waarvan het einde nog niet in zicht is.
Een animatie van de ontwikkelingen op de Rotterdamse woningmarkt sinds 2008 is beschikbaar op de digitale versie van dit essay. Hieruit blijkt dat na 2008 woningprijzen dalen, maar vanaf 2014 voorzichtig herstel optreedt in Rotterdam-Noord. Vanaf 2016 herstelt de markt in de hele stad, waarbij het centrum een uitzonderlijke ontwikkeling doormaakt. In 2017 stijgen prijzen in heel Rotterdam, maar vooral in de centrumwijken van Rotterdam-Noord én Zuid. Ten opzichte van de vorige piek is het zwaartepunt in de Rotterdamse markt verschoven: de hoogste prijzen worden nu in het stadscentrum gerealiseerd.
Ook Zuid profiteert van het herstel, vooral in en om het populaire Katendrecht. De jarenlange investeringen in het Rotterdamse centrum, in termen van voorzieningen, kwaliteit van het woningaanbod, kwaliteit van de openbare ruimte, werkgelegenheid en ondernemerschap, betalen zich uit. De forse groei op de Rotterdamse woningmarkt is geen ‘bubbel’, maar een hoger evenwicht. Er is evenwicht, de indicatoren ontwikkelen zich stabiel, waarmee van een zeepbel geen sprake is, maar van structurele economische versterking.

Bron: ESSAY VAN HAAREN, BRAUN

Oktober 2018

Huizen worden vanwege het tekort aan woningen steeds sneller verkocht, blijkt donderdag uit nieuwe cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). In achttien jaar zijn huizen niet zo snel verkocht, aldus de NVM.
Het afgelopen kwartaal werd een huis gemiddeld binnen veertig dagen verkocht, vijftien dagen sneller dan een jaar geleden.
In totaal verkochten de NVM-makelaars in het derde kwartaal ruim 36.000 woningen, 4.700 minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. De gemiddelde verkoopprijs steeg tot een recordniveau van 292.000 euro.
Het is het vijfde achtereenvolgende kwartaal waarin het aantal transacties lager uitvalt in vergelijking met het jaar ervoor. In het derde kwartaal van 2018 verkochten NVM-makelaars bijna 12 procent minder huizen dan in dezelfde periode vorig jaar. Tegelijkertijd steeg de gemiddelde verkoopprijs met 10,3 procent.
30 procent minder woningen in de verkoop
Een derde van de woningen werd boven de vraagprijs verkocht. De vraagprijs lag bijna 11 procent hoger. Het woningaanbod kromp in een jaar tijd met ruim 30 procent, blijkt uit de cijfers.
Van alle woningen die de NVM-makelaars verkochten in het derde kwartaal, waren er 6.600 nieuwbouwwoningen. Dat is 12 procent minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De prijs van een verkochte nieuwbouwwoning nam met 16 procent toe.
Dat de prijs van nieuwbouwwoningen harder stijgt dan die van bestaande bouw, bleek afgelopen week al uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.
In het rapport benadrukt de NVM dat de regionale verschillen groot zijn. In landelijke gebieden is het aanbod nog altijd groter dan in de steden.
Problemen op de woningmarkt
De NVM pleitte op Prinsjesdag al voor een "structurele en gestructureerde aanpak" van de woningmarkt. De makelaarsvereniging zegt dat de overheid ervoor moet zorgen dat er tot 2030 in Nederland 1 miljoen nieuwe woningen bijkomen.
"Als dat plan niet snel en grondig wordt opgepakt, raakt de markt steeds verder in de vicieuze cirkel van dalend woningaanbod en blijvende prijsstijgingen", waarschuwt NVM-voorzitter Ger Jaarsma.
Er is een tekort aan nieuwbouw en daarbij wordt het bestaande aanbod steeds vaker gekocht door beleggers. Een andere nieuwe trend is volgens de NVM dat expats steeds vaker een woning kopen in plaats van huren. "Dit geeft 'gewone' koopkandidaten het nakijken", zegt de NVM-voorzitter.
De NVM voorspelt dat de woningmarkt komend kwartaal verder zal verkrappen. Jaarsma zegt dat hij een daling van 7 tot 10 procent verwacht in het aantal transacties. De prijs stijgt waarschijnlijk met 8 tot 10 procent.

Bron: NU.nl
28 mei 2018

Niet alleen de huizenprijzen in Nederland zitten flink in de lift, ook in andere landen stijgen de prijzen. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn woningmarkten internationaal steeds meer met elkaar vervlochten. Daardoor is de woningmarkt wereldwijd ook kwetsbaarder.
"Wil je een huis in Londen, kijk dan naar de prijsontwikkeling in Tokio", kopt het IMF in een blog op de website. Daarmee illustreert het fonds hoe sterk de verschillende huizenmarkten met elkaar verbonden zijn.

Huizenprijzen in Amsterdam blijven stijgen, maar op wereldniveau is die stijging niet zo extreem. In een mondiaal lijstje van het IMF staat de Nederlandse hoofdstad evenwel in de middenmoot. In Shanghai, Auckland, Sydney, Boedapest en Istanbul stegen huizenprijzen tussen 2013 en 2017 veel harder.

Volgens het IMF is het niet gek dat de huizenprijzen van wereldsteden steeds meer gelijk opgaan. Andere economische ontwikkelingen, zoals de rente en de economische groei, verschillen niet meer zoveel van land tot land. Daarnaast zijn grote vastgoedbeleggers meestal internationaal actief.

Overal zijn dus ongeveer dezelfde financiële omstandigheden, aldus het IMF. Dat brengt ook risico's met zich mee, want een economische schok in het ene deel van de wereld kan dus ook invloed hebben op een andere plek. Verder kunnen grote prijscorrecties veel grotere gevolgen hebben, omdat ze overal tegelijkertijd optreden.

Bron: ANP / NU.nl

25 januari 2018

Het aantal aanvragen voor een nieuwe hypotheek is vorig jaar gestegen naar het recordniveau van bijna 375.000, een toename met 3,7 procent ten opzichte van 2016.
Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN).

Volgens HDN steeg het gemiddelde hypotheekbedrag met 3,7 procent tot 237.000 euro. Woningen werden gemiddeld 6,8 procent duurder op 310.000 euro.

Verder werd gemeld dat bij één op de drie hypotheekaanvragen ondernemers en zzp'ers zijn betrokken. Zij lenen gemiddeld 30.000 euro meer en kopen duurdere woningen (337.000 euro).

Uit de cijfers blijkt tevens dat een starter op de woningmarkt bijna 30.000 euro eigen geld meeneemt voor een nieuwe woning. Bij een doorstromer is dat het dubbele. Wel nam het aandeel starters op de hypotheekmarkt flink af afgelopen jaar mede vanwege de hoge huizenprijs.

Bron: nu.nl

22 januari 2018


Ruim 66.000 bestaande woningen zijn in het vierde kwartaal van 2017 van eigenaar gewisseld. Dit is het hoogste aantal in een kwartaal ooit.
Er ging op de Nederlandse woningmarkt 18 miljard euro om in de laatste drie maanden van vorig jaar, blijkt maandag uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Gemiddeld waren bestaande koopwoningen in 2017 zo'n 7,6 procent in prijs gestegen. In december kwam de prijsstijging uit op 8,2 procent op jaarbasis. Die stijging is net zo hoog als in oktober en november.

Ten opzichte van de piek van augustus 2008 zijn de gemiddelde huizenprijzen in heel Nederland nog ruim 3 procent lager. Vergeleken met het dal van juni 2013 is het gemiddelde 23 procent hoger. Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen was in december 2017 ongeveer even hoog als in juli 2007.

NVM
Eerder meldde makelaarsorganisatie NVM dat de woningverkopen in het vierde kwartaal lager waren vergeleken met een jaar eerder. Het CBS en het Kadaster wijzen erop dat de cijfers van NVM zijn gebaseerd op voorlopige contracten van door NVM-makelaars verkochte woningen.

Het CBS en het Kadaster meten de ontwikkeling van alle bestaande koopwoningen in Nederland en maken gebruik van de akten die bij het Kadaster worden geregistreerd. Deze registratie volgt op een later moment dan die van de NVM.

19 juni 2017

De woningverkoop is vorige maand weer stevig toegenomen. Het Kadaster registreerde in mei 19.990 transacties.
Dat is bijna een kwart meer dan een jaar eerder en bijna een vijfde meer dan in april, toen de woningverkoop even een dip vertoonde. In die maand werden nog 16.694 transacties geregistreerd.

De sterkste toename was vorige maand te zien bij twee-onder-een-kapwoningen. Daarvan werden er bijna 40 procent meer verkocht. De kleinste stijging deed zich voor bij appartementen. Maar daarvan wisselden er nog altijd 15,5 procent meer van eigenaar dan in mei vorig jaar.

In vergelijking met de voorgaande maand is de stijging het grootst bij hoekwoningen (23,8 procent). De verkoop van tussenwoningen nam het minst toe (17,6 procent)

Limburg
In alle provincies zat de woningmarkt in de lift. In Limburg steeg de verkoop het sterkst (44,5 procent), in Utrecht het minst (7,7 procent).

Vergeleken met april 2017 nam het aantal verkopen het meest toe in Drenthe (35,2 procent). In Zeeland werd de kleinste plus genoteerd (8,2 procent).

Hypotheken
Het aantal geregistreerde hypotheken nam in mei met ruim 28 procent toe tot 29.089. Ten opzichte van april ging het om een toename van 19,9 procent.

Er vonden 126 executieveilingen plaats, ruim een kwart minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het Kadaster registreert transacties op het moment dat een notaris de verkoop laat inschrijven. Dat is het moment van eigendomsoverdracht.

Bron NAP

Maart 2017 (bron NRC)

Rotterdam is na Amsterdam de snelst groeiende stad van Nederland. Oorzaak is dat steeds meer mensen naar Rotterdam trekken, blijkt uit cijfers van het CBS over 2016. Afgelopen jaar groeide het aantal inwoners met 13,2 procent tegen 0,1 procent in 2012, een dieptepunt. Meteen daarna trok het aantal inwoners weer aan met 3,3 procent in 2013, 8,6 procent in 2014 en 9,5 procent in 2015.

In totaal kreeg Rotterdam er afgelopen jaar per saldo ruim 8.000 inwoners bij. Het grootste deel daarvan, 5.550 inwoners, verhuisde naar de Maasstad vanuit het buitenland.

Andere oorzaak van de groei is dat het aantal in Rotterdam geboren baby's het aantal overledenen in 2016 met 2.231 overtrof. Als enige van de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht) trok Rotterdam meer inwoners (457) uit andere gemeentes in Nederland dan er vertrokken.

Koopwoningen weer 6 procent duurder dan jaar eerder!

21 december 2016

Bestaande koopwoningen waren weer in november 6,0 procent duurder dan in november 2015. In oktober was dit ook al het geval. Deze toename is even groot als in augustus, toen de hoogste prijsstijging in 14 jaar werd genoteerd. Sinds juni 2013 is sprake van een stijgende trend van de woningprijzen. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van CBS en het Kadaster.